apr 252011
 

Jag får ibland kommentarer om att min viktminskning var så lätt och att jag aldrig pratar om att det varit jobbigt. Grejen är den att det faktiskt inte var jätte jobbigt. Helfarten gick så bra att jag var själv förvånad.

Men grejen är att här på bloggen skriver jag  ju om min viktminskningsresa. Mitt liv är ju fullt av andra sidor som jag inte berättar om lika mycket. Jag tror att jag skulle kunna ha hur många bloggar som helst faktiskt, en blogg där jag skriver om hur det är som ohändig kvinna att bygga hus (ja, i början så försökte jag skruva upp saker med trubbiga skruvar…)och hur jäkla trött jag är på att det dumma huset inte bara bygger klart sig själv!

En hel blogg skulle kunna handla om hur det är att vara förälder och alla ups and downs man har och de utmaningar som föräldraskapet. För lika underbart det är att vara mamma, lika jobbigt kan det vara.

En blogg skulle absolut kunna handla om jobbet, eller hur det är att vara gift, eller till och med en hel blogg med bara film recensioner som är min största hobby.

Så mitt liv inte alltid LÄTT OCH UNDERBART på alla plan! Alla gör ju resor i sina liv och vissa delar är lättar än andra delar. Det viktigaste är ju att ta sig framåt och hinna njuta av det som livet kan bjuda på. Klart att jag liksom andra känner press på mig från alla möjliga håll, att ha det perfekta hemmet, vara bästa mamman, bästa dottern,  roliga kompisen, läckra frugan och duktiga arbetskollegan. Balansen mellan alla måsten är inte alltid lätt och för att kunna balansera dem på ett bra sätt så var jag tvungen att förändra mitt liv.

Men när jag bestämde mig för att gå ned i vikt så var det för där ville jag börja min resa. För jag tror, att för min del, för att orka alla de andra delarna och utmaningarna som livet erbjuder och fysiskt slippa bära omkring på övervikt så var det här jag skulle starta min resa. Jag hade bestämt mig och för min del var det nog därför min viktminskning löpte på så bra. För om det inte gick så skulle jag ha så mycket svårare att orka med alla de andra delarna.

Ofta får jag också kommentarer vad jag gör för att hålla min vikt och inte gå upp, eftersom det verkar så lätt för mig. Lätt är det inte, men jag har valt att göra ett par saker för att hjälpa mig själv. Inför min resa till Karlskrona satt jag nämligen och funderade på vilka som var mina framgångsfaktorer. Varför har jag lyckats denna gång? Vad har jag förändrat i mitt beteende?

Då kom jag fram till att följande punkter varit viktiga för mig:

Jag hade bestämt mig. Failur is not an option. Bit ihop.Om du inte är 100% säker på att du är redo så är det ingen idé. Med det sagt så kan du inte heller sitta och vänta på att du ska bli inspirerad för det är väldigt sällan som man blir det. Sök och hitta motivationen.
Målbild! Den måste vara tydlig och uppnåbar Även om det inte är en vikt, utan ett par jeans eller ett lägre blodtryck. För om du inte vet vart du ska är det svårt att veta vilken väg du ska ta, eller hur?
Rörelseglädje. Att hitta en form som fungerar. Inget dåligt samvete, bara ger energi! Gillar du inte gym, gå inte dit. Du kanske ÄLSKAR att bowla, eller prova, för det gäller att hitta saker som gör dig glad. Jag älskar att dansa och det vill jag göra.
Mentala träningen. Mina tankar har förändrats. Sättet jag ser på mat är helt annorlunda idag. Har inget belöningssystem i mat och jag stress äter inte längre. Jag tror att det är helt den Mentala träningen jag ska tacka för det. Man behöver lära sig att tänka om!
Feedback Jag försöker att  aldrig ha dåligt samvete för de val jag gör. Om jag vet att jag kommer få dåligt samvbete av en bit godis, så låter jag bli att stoppa in något i munnen. Valet är ju ditt.
Mellis är en stor skillnad för mig. Jag äter mindre 5 gånger om dagen. Jag känner sällan hunger eller sötsug för det går inte mer än 2 timmar mellan varje intag. Ljuvligt att inte få dippa på eftermiddagen.
Inställningen till resan. Jag försöker att inte känna att jag är ”klar”, utan att jag bara lever på och de val jag gör nu vill jag göra resten av livet.Om man tror att man blir ”Klar” är det risk att man tycker man är duktig och faller tillbaka i gamla mönster.
Det var mina tips, hur tänker ni? Jag vill gärna få fler tips om hur ni gör och tänker för att hålla er på vägen? Hur gör ni för att klara livets balansgång?
En extra kram ikväll till alla duktiga mammor som finns där ute!
Ni andra är förstås också väldigt bra!
 Inlägg av kl 16:44

  11 kommentarer till “Framgångsfaktorer?”

 1. Hej Jenny sitter här med 15-20 kg för tung i baken och snart är det sem.Kan du ge mig en riktig spark i baken,vet hur man ska äta och träna men äter ändå för mycket av det goda. Framför allt godis.tyvärr.

  • Hej Mona! Jag vet hur det är, godis, eller för min del var det colan jag inte kunde hålla mig borta från. Skulle nog säga att jag var ganska sockerberoende för att klara mig igenom en dag. Är du duktig på att äta mellis? Om du äter mindre portioner och oftare så kanske suget inte kommer. Jag äter heller aldrig frukt på eftermiddagen eftersom jag blir mer godissugen då. Jag tar ofta en halv bar på eftermiddagen för man får i sig lite chokladsmak och dessutom blir man lite mätt. Jätte bra! Sedan är det ju så härligt ute nu, så det finns inga ursäkter. Det är bara att dra på sig prommendagskorna och komma igång! Men som jag skrev som punk 1 för att lyckas. Har du bestämt dig? Kram Jenny

 2. Hej Jenny! Tack för alla bra tips, är själv med i xtravaganza och har hittills tappat 19,5 kg men har nu stått still ca 1,5 månad, genom att läsa din blogg så peppar det mig att fortsätta nu ska jag ta de sista kilon som felar.
  Tack!!

  • Vad roligt att det gått så bra och att bloggen peppar dig. Har du ett bra mål? Om inte kanske det är det som du behöver titta på för att komma över tröskeln? Och ibland är det så att man behöver lite tid emellan för att hitta nytt fokus. Du har ju gjort en fantastisk resa redan glöm inte bort det! Skickar lite peppkramar Jenny

 3. När jag läser dina punkter så är det nästan som om jag skulle skrivit det själv. Har du läst mina tankar?! 🙂

  • haha, jo jag jobbade lite med tankeläsningen idag. Det är en extra punkt… Men visst är det härligt att vi kommit dit! Inte trodde man det för 1 år sedan… 🙂

 4. Jag tycker att du är och har allt det där… Läckraste och bästa frun, bästa mamman för våra barn osv… angående det perfekta hemmet – vi är nära nu men det är bara att inse att det aldrig kommer bli 100% färdigt eftersom våra behov ändras över tiden – men det kommer alltid att vara vårt perfekta hem!

  Kram o Pöss från din snickrande gubbe!

 5. I dag – 28 april – skall jag ge mig på en 4 veckor lång helfart… Har misslyckats många gånger, vill klara det den här gången, men det är precis som om jag inte unnar mig själv att gå ned i vikt…Ändå vill jag ju bocka av de här kilona… Säg gärna något peppande, jag behöver få höra allt konstruktivt jag kan få…

  • Petra, det är inte lätt, men det är en förutsättning att du verkligen vill gå ned i vikt. Varför tycker du inte att du unnar dig att gå ned i vikt? Om du har massor av bakomliggande tankar kring detta så kommer de sätta stopp på dina planer. Så dessa måste du jobba med. Varför skulle inte Petra få gå ned i vikt och trivs med att bli av med de kilon som påverkar hälsan? Klart du ska unna dig själv att må bra!

   Dessutom, så om du inte orkar helfarten så är det inte mer med det. Då får du bara komma till målet på ett annat sätt.Jag tycker inte att man ska se helfarten som ett måste om det inte fungerar. Det finnas alla möjliga resor och man måste lyssna på sig själv för att den ska bli bra för dig. Du ska göra en livsstilsförändring som ska hålla hela livet. Det är viktigt att komma ihåg, och lyssna på kroppen!

   För min del när det var jobbigt under helfarten och jag inte kände mig på topp så valde jag att lyssna på den mentala träningen. Inte bara att den hjälpte mig i det stora hela, men när man går och tänker på att något är jobbigt så är det ganska skönt att fokusera på något annat. Jag somnade dessutom varje gång jag lyssnade, och sedan var det en ny dag igen. En dag till man har avklarat mot sitt mål. Plötsligt står man där vid sitt mål. Jag kan lova att kan jag kan du. För jag är en helt vanlig två barnsmamma som aldrig trodde att jag skulle få ha storlek 38 på mig, någonsin.

   SÅ ta nu sikte på ditt mål. För du har väl ett bra och tydligt mål?

   Kör så det ryker, you can do it!

   Massor av peppkramar Jenny

   • Tack så jättemycket Jenny!!! Du är verkligen bra på att peppa och säga rätt saker! Det var ord jag behövde höra… Jag ska göra de här fyra veckorna, vad är fyra veckor av ens liv??!! Jag måste över tröskeln bara. Tack för att du tog dig tid som alltid! Kram Petra

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)