Dec 232010
 

Nu är det nära. Imorgon är det julafton. Kan ni förstå det? Ahhhh, panik panik.

I dessa tider så utsätt man ju ganska mycket för diverse utmaningar och det kan ju vara bra att ha en strategi så att det inte blir för mycket av det goda. För alla vet att det ju lätt att det blir det.

Igår hade jag min xtravaganza träff, den sista för i år. Vi pratade mycket om vilka strategier man ska ha över jul och här får ni en lista med lite tips på hur man ska göra för att klara av ett julbord. Detta är vad vi kom fram till:

–          Vänta ett tag innan du börjar äta Börjar man först är det lättare att gå flera gånger   och hämta mer.

–          Vänta ett tag innan du äter mer, så att du hinner känns efter om du är mätt.

–          Var noga med mängden mat.

–          Fråga dig varför ska jag äta choklad/bullar nu när jag inte gör det annars? ex när det bjuds på jobbet.

–          Buffe – välj det jag helst vill ha. Ta ett varv och bara se över  vad som finns och välj aktivt.

–          Sätt dig bredvid en person som äter lite  och eller som får dig att prata mycket = mindre mat

–          Hjälp till med serveringen, då rör du även på dig och hinner inte äta lika mycket.

–          Planera in roliga aktiviteter så att du håller förbränningen i gång. Snögubbebygge, Pulka med barnen, skotta snö … och se till att du har bra kläder.

Det kan även vara bra med en strategi för hur du kan tänka för att göra din jultallrik till en hälsotallrik.

1.       Börja med att se över vad det finns för grönsaker på julbordet och låt det vara  Grunden på din jultallrik. Vilka grönsaker vill du lägga till på ditt julbord?  Ett tips är att se till att det finns en salladsskål eller råkostsallad på bordet.

2.       Därefter ser du över vilka proteinrika livsmedel du vill ha på ditt julbord? Rena proteinkällor är att föredra då de generellt innehåller mindre mängd mättade fetter. Exempelvis:

–          Skinka med fettet bortskuret

–          Kalkon

–          Lax

–          Inlagd sill med klar lag. (Låt sillen rinna av, lagen innehåller mycket socker)

–          Strömming

–          Lutfisk

–          Fårfiol

–          Ägg utan majonnäs (alternativet kan vara en klick kesella med en räka)

–          Kalvsylta (den magrare varianten)

3.       Sist lägger du på eventuella kolhydrater. Kokt potatis i lagom mängd är ett bättre alternativ än en gräddig Jansson.

Håll koll på de kolhydratrika livsmedlen, framförallt det som innehåller socker, grädde och majonnäs.  Äter du små portioner av dessa behöver du inte tänka så mycket på GI.

Gör upp en strategi för hur du ska förhålla dig till maten, innan julbordet eller festen.

Tänk på att julmusten, julölen, glöggen och alkoholen innehåller mycket kalorier och påverkar blodsockret! (snabba kolhydrater skapar ett extra sug mellan målen)

Planera hur du vill äta och dricka, var noga med att äta dina regelbundna måltider, bättre att ha ätit bra under dagen än att komma ”vrålhungrig” till julbordet. Fundera över vilka 5 saker du absolut vill ha och bry dig inte om den mat som du inte direkt är sugen på.

Kom ihåg att njuta!

Ett bra tips är att ta extra promenader i jul för att hålla igång förbränningen.

Men som Johan här på bloggen brukar säga, det är inte maten mellan jul och nyår som gör att du går upp massor i vikt. Det är ju snarare maten mellan Nyår och jul som gör det…

Jag tänker äta det jag vill, men känna efter noga så att jag inte äter för mycket. Men framför allt njuta av det jag väljer!

Jag önskar er en riktigt GOD JUL!

Julkramar Jenny

 Inlägg av kl 14:35

  3 kommentarer till “Julbordsstrategier”

  1. Det är väldigt smidigt att vara chef över sitt eget julbord här hemma. Visst, det blir ju lite olika julrätter, men jag har ju gjort alternativ som funkar för mig. Har varit på ett par julbord innan jul också och hållit mig till att ta bara en gång, en lagomt full tallrik, inte ett helt berg. Det får bli samma sak här hemma.

    Du skrev tidigare om hur många år man vunnit på att ha ändrat livsstil. Jag skrev inget då eftersom jag inte gjort någon ny mätning. Men i september, strax efter att jag börjat på mitt gym så gjorde jag en mätning på en sån våg som mäter massor av saker. Vi sa då att kring jul kunde det vara en bra idé att göra en ny mätning och jämföra, så det gjorde jag i morse när jag skulle träna. Inte klokt egentligen, men jag är såååå glad. Sedan i september har jag ökat 1,4kg i ren muskelmassa, ökat min bentäthet från 2,6 till 2,7kg, men jag har minskat i fettprocent. Totalt visade vågen 3hg mer än förra gången, vilket betyder att ytterligare 1,3kg fettvikt försvunnit. Jag ligger viktstabil nu sedan slutet på juli, men träningen förändrar kroppssammansättningen – mer muskler, mindre fett. Jag har dessutom mätt midjan, och sedan i september har jag tappat ytterligare 5cm i midjan! Bara på träning 🙂 Så hurra för mig, och hurra för dig! God jul till dig och familjen också, vi syns i januari!

    • Jo, så var det ju det där med åren också… i höstas var kroppen 32år, nu 29år. Riktig ålder är 31 🙂

  2. Vill önska dig en riktigt god jul med mycket mys och värme! Kram Jenny

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)