Dec 082011
 

För någon vecka sedan skrev jag om hur viktigt det är att man tar alla tillfällen i akt att röra sig och ett bra sätt är att leka med barnen.

Jag skrev då att barnen och jag körde promenadlekar för att de inte ska tycka att promenera är tråkigt, och jag fick då en fråga på vilka lekar vi kör.

Vi kör ett par olika, som egentligen är vanliga lekar, men man kanske inte brukar promenera till 🙂 dessa tänkte jag dela med mig av så ni får gärna pröva och även ge mig tips på andra lekar som skulle kunna fungera.

Den första är ”Följa John”. En gör massor av knasiga saker och man ska göra samma sak. Yngst börjar hos oss. Så sonen gör massor av hopp och knasiga grejer som vi andra gör på led efter honom. När man gjort det ett tag så byter man till näste man, eller kvinna…

Denna lek är rolig och det blir många skratt, dessutom blir det jobbigare än en vanlig prommenad då den ofta involverar hopp. Det som man måste stå ut med att bjuda på är att det nog utifrån ser ganska roligt ut när en familj kommer på rad och gör likadana rörelser.

Senast vi körde den så lekte vi en prommenad på ca 2 km, så mamma Jenny var lite trött efteråt. Jag har tydligen inte samma energi som barnen 🙂

Den andra leken vi kört är 123, röda lyktan stopp. En person går lite snabbare och har ryggen mot de andra barnen samtidigt som den säger ovan mening med olika hastighet. När man säger STOP så vänder man sig om och om någon då inte står stilla så får den backa. Leken går ut på att någon ska ta den som går längst fram på axlen. Den som gör det först har vunnit.

En annan favorit är den gamla klassikern ”under hökens vingar kom”.

Den som börjar går igen med ryggen mot de andra barnen och säger:

Mamma: under hökens vingar kom!

Barnen: vilken färg?

Mamma: blå ( om mamman säger blå så får de barn som har blått gå fram lite extra. De som inte har blått får stå kvar).

I slutendan så kommer det barn med flest färger fram till mamman och är en vinnare!

Det trixiga i promenadlekar är att se till att man rör sig hela tiden, för annars är det ju liksom inte en promenad och då kan det ta väldigt lång tid att komma runt sitt promenadstråk.

Fler fördelar är ju att man inte bara leker med barnen, utan att man utomhus och får i sig lite frisk luft. Har man även tur kan man njuta av andra härliga saker som promenaden kan bjuda på.

T ex denna såg jag i förr går när vi var ute och promenerade.

20111207-094843.jpg

Så det finns inga ursäkter! Se till att gå ut och lek med er, och skicka gärna tips på flera roliga lekar!

Kram Jenny

 Inlägg av kl 07:51

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)