feb 232012
 

Som jag berättar om har vi sedan ungefär 6 månader tillbaka en matkasse som lämnas vid vår dörr varannan söndag.

För oss har det varit flera olika fördelar med att faktiskt få hem en påse med mat och färdiga recept. För det första så är det roligt att inte äta samma mat som alltid. Det är kul att lära sig nya rätter, men också att få prova produkter som jag aldrig skulle våga köpa i en butik. Speciellt vissa grönsaker som jag inte alls skulle veta hur jag skulle göra med.

T ex vem visste att man kan riva rödbetor ha i citron och äta dem råa? Eller hur en polkabeta ser ut?

Dessutom är det skönt att slippa storhandla och alltid komma på att man glömt något när man kommer hem. Så jag är väldigt nöjd med vår kasse.

Det som varit nackdelen är då kanske att rätterna passar vuxna och att barnen suckar djupt när de hittar allt nytt på sina tallrikar.

Men som den onda mamman man är så blir det ibland bara att köpa läget och äta, trots att det inte är mamma Scan. Ibland är jag snäll och lagar alternativ till dem, alltså allt med makaroner går bra. Däremot finns det en regel och det är att smaka bör man!

Så i veckan gjorde vi bland annat en smarrig fiskburgare i chiabatta bröd, morott och polabetsriv och en senaps dressing. Mycket gott, och supertrevligt att lära sig göra fiskburgare. Det var både lättlagat och väldigt gott.

För oss som familj har faktiskt påsen också hjälpt oss att laga goda fiskrätter, något som kanske sträckte sig till fiskpinnar innan. Räknas ens fiskpinnar som fisk?

20120223-073901.jpg

Of course tyckte barnen inte om dessa ljuvliga fiskburgare, utan de åt ciabattan med ost och smör istället. Men de provade i alla fall.

Denna vecka var det hemlagade köttbullar på menyn, något som barnen gillar. Eller, vänta de gillar mamma scans köttbullar. För jag var nämligen sportlovsledig igår och tänkte att jag lagar en fin lunch till min lediga barn, med hemmagjorda köttbullar och riktigt mos. Ni vet inte det mos som kommer i en påse från Felix utan en sådan med potatis.

Så här skulle det lagas mat som en riktig husmor.

Dessutom tar det ju lång tid att laga riktig mat. Man ska skala, hacka göra smet och koka potatis, rulla, steka, mosa och blanda. Tada, en timme senare så har man ett fint mål mat till sina älskade barn.

Titta vad fint det ser ut?

20120223-074510.jpg

Fick jag några jubelrop från barnen? Hahha, så blev det verkligen inte. Sonen åt knappt något, för köttbullarna smakade konstigt. Kanske de smakade kött? Dottern höll på att kräkas av moset och deklarerade att mamma, det här är inte mos. Det smakar inte som det brukar! Det är något i dem, det blir liksom klumpigt. Jag har ätit en tugga mamma. Det måste räcka? Jag försökte också förklara att det inte var klumpar i utan det som känns kan vara potatis. Det som riktigt mos är gjort av…

Dottern smakande köttbullen, men blundade och genomled den. Sonen fick kanske ned 2 köttbullar och ett par tuggor mos. Han, som gärna dramatiserar sa även att om han var tvungen att äta mer skulle han dö!

Så mycket jobb, för så dåliga recensioner.

Nu kanske ni tänker, men stackars barn. Den där Jenny kan kanske inte alls lagar god mat. Nej, jag kanske inte är en mästerkock, men nog kan jag laga mat. Denna rätt var dessutom väldigt god enligt mig. Moset var supersmarrig, med smör och mjölk! Så som min mamma lagade mos när jag var liten.

Jag höll verkligen på att smälla av att min dotter sa att varför gjorde jag inte det riktiga moset som jag brukar så hänvisade hos till pulvret som vi brukar använda.

Det här fick mig att tänka att oj vad dumt det blivit nu när våra barn tror att halvfabrikat är riktigt mat, och att de inte gillar det som är riktigt mat som jag känner det.

Så varför har det blivit så här?

För min del handlar det förstås om tid. Det går förstås snabbare att slänga frusta köttbullar i en stekpanna och göra pulvermos. Instant food! Färdigt på 10 minuter. Tada!

När man kommer hem har man kanske varken tid eller ork att göra ”hemlagat” från scratch. Tråkigt, men så ser det ut för mig. Tiden är boven, och kanske orken också…

Så igen, så har matkassen varit bra för mig på flera sätt och ett av dem är att försöka få in God energi i min familj och få oss till att laga mer mat, och bra mat.

Så man kanske får se det som lite avvänjning för barnen? Det tar lite tid för dem att vänja sig av med halvfabrikat, men detta är en stor del av den livsstils förändring jag vill hela familjen ska vara med på. Bra mat ger glad familj med mycket energi.

Så vi kommer nog fortsätta kämpa på med den konstiga kassen och förhoppningvis ska ni kunna fråga mig om ett par år vad mina barn gillar bäst mammas, eller mamma scans köttbullar, och barnen ska då svara rätt 🙂

Kan ni inte berätta lite hur det ser ut för er? Använder ni mycket halvfabrikat och varför? Om ni inte gör det, hur lyckas ni få till det?

Det är spännande att höra hur andra gör.

Hej hej
Jenny

 Inlägg av kl 17:21

  25 kommentarer till “Vad har halvfabrikat gjort med oss?”

  1. Hej!
    Vi är 2 vuxna i familjen som oftast gillar att laga mat så här blir det sällan halvfabrikat. Det tar ju faktiskt inte sååå lång tid om man har tinat tex kycklingbröst i kylen dagen innan. Tacksam att barnen är uppväxta med kålpudding och rotmos och sånt som många andra barn inte ens har smakat för att det inte görs så ofta längre. Jag jobbar 75% och är ledig vissa dagar och då går det ju att planera in storkok och frysa in tex: lasagne,kycklinggryta,köttfärssås. Så mitt tips är att jobba mindre 🙂 nä skämt åsido-frys in och tina upp!! Klart att vi äter hämtmat ibland också 😉

    • Vad härligt att höra att ni skippar halvfabriikatet! Det är klart man borde planera bättre. Vi är så dåliga på detta. Därför fungerar ju påsen för mig. För någon planerat åt mig 🙂 även om om det är en skämt så är det ju också klart sant om jag jobbade kortare dagar så skulle jag kunna planera bättre och ha tid att laga maten. Vore skönt på många sätt, men inte möjligt just nu. Men självklart tina är ju också en lösning, som jag är dålig på också. Saker liksom stannar kvar i frysen och glöms bort… Jg har ju lite att jobba på, men viljan finns ju 🙂

  2. Vi försöker undvika halvfabrikat och tillsatser så långt det går hemma hos oss. Och som cecilia säger, det behöver inte ta så lång tid! För mig är planering det viktigaste, vad ska vi äta? Behöver jag ta fram något ur frysen?
    Jag är student så jag är ibland hemma och pluggar och har då fördelen att jag kan förbereda middagen på dagen. Annars går det ju bra att tex skala potatis, slänga ihop en pajdeg eller göra andra förberedelser kvällen innan om man har dåligt med tid när man kommer hem från jobbet. Ta kanske tio min på kvällen så går det fortare till middagen nästa dag.
    Barnen kanske kan vara med i köket och hjälpa till också. Duka, fixa sallad och vad de nu vill/kan göra. Då blir det kanske roligare att äta maten också! Och som du säger det tar lite tid att vänja sig med nya smaker.
    Lycka till!

    • Jag håller med att barnen i sig är en nykel i detta. Vi jobbar på att få de mer delaktiga och känna att de också är med och gör maten, ajg är säker på att det hjälper dem uppskatta maten, men man vill inte pressa för hårt. De är ju också trötta på kvällen och behöver varva ned. Men kom de hem tidigare så skulle det ju vara bättre och piggare och kanske orka hjälpa till mer. Så allt kommer tillbaka till att man borde jobbs mindre 🙂 kram

  3. Hej, är en xtravaganzare som har gått ner 15 på helfart, pausat med halvhjärtade försök med halvfart. Nu kör jag helfart igen för att bli av med några kilon till.
    Det där med halvfabrikat och ungar känner jag igen. När barnen var små fick jag ett bryt och sa till dem att det är lika bra jag flyttar (ja jag vet omoget men så kan det bli med en desperat 3 barnsmamma) alla tre ropade Nej, det går inte i korus. Hm varför då frågade jag.
    -för du lagar så god mat!
    Rannsakade veckans meny och insåg att min goda mat var pasta, mamma Scan och falukorv….
    Det som är bra med xtravaganza är att vi pratar god energi. Att det inte är så krångligt att laga från grunden.
    Sedan har jag varit på en annan föreläsning och blev inspirerad att undvika socker och vad man kan använda som är bättre inte bara för vikten utan för kroppen.
    Tycker du är så duktig som bloggar, erkänner tabbar och som verkligen lyckats ändå. Kram

    • Du har ju rätt, egentlign är det inte så krånglig. Det är bara lite mer element än havlfabrikaten, och för min del blir smakupplevelsen så stor i skillnad. Använder man råvaror känner man nya smaker och man tänker sig att man gör kroppen en tjänst. För mitt mål med min resa har ju varit att hitta bättre God Energi och äta bättre. Man får väl ge det lite tid också så barnen vänjer sig, och att de också hjälper till mer. Kämpa på och lycka till med halvfarten. Kan jag klara det kan du göra det! Kram Jenny

      • Tack!
        Tyvärr så saknar jag inte middagsmat utan allt fredagsmys, taco, pizza, hamburgare och bröd. Goda mackor är ett fördärv för mig, skulle kunna leva på mackor. Men jag har gett mig den på att denna gång ska det gå! Jag trivs så bra med att väga 15 kilo mindre så jag vill inte gå upp i vikt. Sedan har jag en kompis som är negativ till Xtravaganza och rackar gärna ner på det. Så jag vill inte gå upp i vikt så hon får vatten på sin kvarn!
        Ha en härlig helg!
        Kram

  4. För oss också har vår matkasse lärt oss att det går rätt fort även utan halvfabrikat. Det är smart med en del lösningar, som att man kan laga köttbullar i ugnen istället för i stekpannan.

    Men jag håller med dig: barnen klagar på en del.

    Samtidigt har de fått en del oväntade favoriter: matvete och bulgur.

    • Jag vet, det går ju absolut snabbare nu än tidigare för att man också har allt hemma. Charlotte vilken påse har ni? Vi har middagsplan. Våra barn har också hittat lite favoriter och det är roligt när de faktiskt gillar något som man absolut inte trodde de skulle gilla så jag blir klart glatt överraskad för att de äter som tossiga tokar. Ha en bra helg! Kram Jenny

  5. Nej halvfabrikat försöker vi undvika. Även innan Xtravaganza försökte vi äta sunt (det som bidrog till övervikten var för lite motion och kanske för mycket av goda drycker). Fast mamma Scans köttbullar är faktisk väldigt goda (man kan äta dem kalla som mellanmål) tycker jag.

    Vad är det för matkasse du har? Det finns så många olika och jag inbillar mig att alla kanske inte är så nyttiga, eller har jag fel?

    Kram
    Ewa

    • Kalla mamma scans med rödbetssallad på en macka är väldigt gott! Men vad skönt att du redan har den goda energin och lagar bra mat, men som du säger. Mängden är viktig, men ännu viktigare så är ju det som du dricker till. Jag märker att lite extra gott vin några veckor på raken sätter fart på vågen uppåt. Kram Jenny

  6. Det är en vanesak, och jag är säker på att dina barn kommer att lära sig att gilla riktig mat som smakar annat än potatismjöl. Min son äter äter nästan allt. Jag har alltid lagat riktig mat hemma, att äta gott tillsammans är viktigare än att hinna titta på tv för oss, och sonen har aldrig fått annat än riktig mat. Jo, visst blir det fiskpinnar och McDonald’s ibland, och visst äter han inte _alla_ grönsaker varje dag, men av tre olika grönsaker (till exempel avokado och riven morot till förrätt,och broccoli till huvudrätten) äter han åtminstone en, och det räcker ju den måltiden. Så fortsätt på den rätta vägen. Det kommer dina barn att tacka dig för när de blir äldre (tror och hoppas jag!)

  7. Jag skriver matlistor och planerar ut efter det. Jag försöker blanda mellan nya rätter o ”fjäsk”rätter. Det behövs! Vi vill juh alla äta våra favoriträtter ibland 🙂 Har nästan alltid mamma scans i frysen vid akutlägen o nödfall. Det är juh faktiskt väldigt smidigt när det kör ihop sig! för övrigt tycker jag det är ruggigt roligt roligt att laga mat så jag gör det gärna från grunden. Sedan jag började på helfarten har jag börjat baka mitt bröd själv också! Billigt, roligt och smakar (hoppas jag) grymt mkt bättre än den skit, rent ut sagt, man plockar i brödhyllan. Sedan är en oerhört viktig komponent i detta attjag upplever all matlagning o bakning som Mental Näring. Det är en stund jag har för mig själv, då jag bakar oftast när alla barn är i säng, o mina tankar får vara precis här o nu. Det är avkopplande efter en stressig dag med allt vad studerande, barn o familjeliv innebär. Kan tipsa om en underbar bok jag fick av min mamma i julklapp! Arla kökets ”fredag”, tror jag att den heter. Hur mkt goda o lättlagade recept som helst. Passar de flesta i familjen, ävenväldigt kräsna barn. Förjag har också kräsna barn 😉 Boken är underbar med bra bilder! Låt kanske barnen vara med och bestämma i boken vad de vill ha att äta?

  8. Vi har kört med halvfabrikat i många år, men sedan ett år tillbaka har vi Linas matkasse, som kommer varannan vecka, så under två veckor per månad äter vi i alla fall riktigt bra mat! 😉 Vi har tre barn, två tonåringar och ett yngre barn, och den lilla är ganska skeptisk till Linas mat, medan de stora barnen älskar maten och tycker att det har blivit ett jättelyft i köket. Så håll ut, det är nog bara en fråga om tid innan dina barn kommer att uppskatta matkasse-maten!

    • Jag lovar, jag ska hålla ut! För jag vet ju att maten är bra. De är bara lite ovana och dessutom kan det ju ta lite tid för barn att gilla en rätt! Det är bara kämpa på som gäller. Kram

  9. Vi har upptäckt Ica hemsida där man numera kan göra inköpslistor utefter det menyval man har gjort på deras sida. Så vi skapar våra veckomenyer därifrån och handlar själv. Problemet med kassarna som vi också har provat är att man måste ändå till butiken, även om man inte behöver handla hem lika mycket. Jag sitter med i ICA’s kundpanel och sist kom där en massa frågor om just hälsomat, kanske om vi har tur kommer Ica att profilera sig med mer hälso inspirerad mat så att man kan söka fram till exempel GI (som vi xtravaganzare följer på jämvikt) och skapa menyer utifrån detta. Dessutom blir det ett gyllene tillfälle att även planera sina mellanmål….
    Stefan

    • Jag kan förstår att ICAs menyval är superbra, och jag kanske kommer dit. Tycker dessutom att det låter bra om man kan göra bra val, och mer GI recpet.Men jag tycker det är underbart att slippa stor handla varje vecka, dessutom lär ajg mig massor av roliga sätt att jobba med råvaror. För jag kan ju ibland känna att man blir lite låst av att man inte kan göra val. Men sedan… Hej hej Jenny

  10. jag har tur, jag tycker matlagning är det roligaste som finns:-) och jag gillar att åka till MAXI och handla. Jag vet ,det låter inte klokt. Men planering är jätteviktigt. Det finns mycket man kan göra dagen innan, skala potatis tex. Eller blanda köttbullemseten. Då är ett moment borta när du ska börja laga. Min son är 12 år och igår gjorde jag jordärtskocks soppa, supergott och det tog 25 minuter. Skala lite potatis, jordärtskockor, koka, mixa med grädde. Klart!! 🙂

    • Hm, jordärtskockssoppa låter ju väldigt gott! Jag förstår att planering är väldigt viktigt, men jagär väldigt dålig när det kommer till det. Jag tror faktiskt att det beror på att jag vill känna av vad jag är sugen på samma kväll. Då blir det ju lite krångligare, men jag vet att vi senast idag pratade om detta, att barnen gärna ville veta hela veckans matsedel. Det är jag som inte vill, men jag får väl lära om mig 🙂 kram

  11. Hej Jenny!
    Jag ÄLSKAR att laga mat…
    Läser gärna recept och snor ideér därifrån, tittar på matlagningsprogram så fort jag kan…
    Har använt väldigt lite halvfabrikat, men har det senaste året i och med ändrade levnadsförhållande använt en hel del halvfabrikat och utemat…
    Tyvärr var det förödande för vikten – inte alls så bra för min del.
    Jag ÄLSKAR att gå och handla mat…kan gå på ICA, COOP eller vart jag nu handlar i över en timma…bara handla råvaror som är vackra, god kvalitet och gärna något som jag tidigare aldrig köpt.
    Matkontot har alltid varit stort – och maten väldigt god…
    Nu när jag går på helfart så lagar jag inte alltid mat, utan familjen löser mkt av det själva.
    Jag kan verkligen sakna att laga mat – det är mental näring för mig.
    Så fortsätt du med dina matkassar…
    Jag tror att det är bra för barnen att äta ’riktig’ mat…nyttig och varierad mat…
    De kanske lär sig?!
    Ha en underbar helg kära du…
    KramKram
    Åse:)

    • Jag håller med dig, för jag är väldigt orolig för vad de stoppar i sig i halvfabrikats maten? Vad är det egentligen i maten? Både när det kommer till tillsatser, men också att de stoppar i saker som gör det gott, men inte bara för vikten. Jag gillar egentligen också att laga mat, men för mig är det tiden som styr lite. Jag önskar att jag hade mer tid, men kassen är en bra lösning nu. Den gör att jag lagar mat, men slipper planerande… Kram kram

  12. För oss handlar allt om planering. Jag vill inte äta eller servera halvfabrikat för det triggar mitt sötsug och då känns det inte bra att servera resten av familjen heller. Middagen brukar funka bra så länge jag planerar veckan i förväg och handlar hem allt på helgen. Missar jag detta faller allt och då står jag där skamset med en falukorv och gör stroganof och ris som jag inte kan äta själv…. Det är en lång väg innan allt flyter men så länge viljan finns så tycker jag att man jobbar sig framåt. Varje vecka som jag håller mig till planen flyter det på så bra och då finns det ork för att ta tag i nästa veckas planering. Det gäller att komma in i en god spiral istället för en negativ. Visst blir det hämtmat här ibland också men inte mer än en gång eller två i månaden numera, förut var det flera ggr i veckan.

    Kämpa på!

    Mvh Anna

    • Tack Anna, för nog känns det så att man kämpar på ibland. Fördelen är att även om man faller dit på mamma scans ibland, kan man ju nästa dag göra något rikigt gott. Det är ju aldrig försent att göra bra mat. Tar man hämtmat kan man ju dessutom välja att inte ta det sämsta alternativet, och dessutom köpa mindre och lägga till mer grönsaker. Jag tror att bara man har intentionen att man vill ha bättre man så gör man så gott det går för att få till det. Kram Jenny

  13. Hej!
    Har nu avverkat 6 v på helfart och tappat 15 kg (hurra). Tänker dock en hel del på livet (läs maten) efter helfart och hur jag ska reda ut det. Vill ju INTE trilla tillbaka till mina gamla vanor. Vi har haft matkasse och det har fungerat mycket bra. Jag har dock fått för mig att det inte riktigt går ihop ned Xtravaganza…. Äter du ”allt” numera Jenny? Hur lyckas du hålla din vikt?

    För övrigt var det pga av din blogg som jag hamnade på Xtravaganza så tack:)
    Mia

    • Vad roligt att jag fått peppa dig till att komma igång! Visst är det toppen att du har tappat 15 kilo! Hurra! Vet du jag förstår vad du menar med att matkassen inte riktigt går ihop med den goda energin. Främst för att det ofta är kolhydrater med i middagarna, men jag väljer att inte äta så mycket av det, men att istället äta mer av grönsakerna. Så att man kanske inte äter allt slaviskt till rätterna, utan försöker tänka lite på vad som passar mig. Sedan kanske det beror på vilken matkasse man har. Jag har middagsplan och jag tycker det fungerar. De jobbar väldigt mycket med närproducerat vilket är viktigt för mig så det är ett bra val för mig. Kämpa på med din fortsatta resa! Kram kram Jenny

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)