feb 282013
 

Ibland har företag det inte lätt. Igår läste jag om ett uppror på Facebook där folk var super upprörda för att man hittat mögel i sina barns juicer av märket ”Capri sun”.

Jag förstår att det är obehagligt och äckligt, men nu säger sig företaget att anledningen till att detta är möjligt är för att de inte har några tillsatser i sin dryck. Vilket gör att minsta lilla hål som tillkommer kan släppa in luft som kan skapa just mögel. Låter ganska rimligt att det kan hända.

Nu är det inte så att jag tar någons parti, för jag kan inte gå i god för att Capri Sun inte kan lösa detta problem ändå. Kanske det är något fel på deras förpackningar vilket gör att det lätt blir hål. Kanske man inte har lust att göra några ändringar, för företag vill också tjäna pengar.

Poängen är däremot att vi som konsumenter är jäkligt krångliga ibland och inte lätta att tillfredsställa.

Jag tror att de flesta inte vill ha tillsatser i sin mat. Det ska vara naturligt, men när det är naturligt så kan också mat och dryck uppföra sig annorlunda än om det finns tillsatser i. Trist, men inte så konstigt.

Nu menar jag inte att jag skulle låta mina barn dricka mögel för att sedan säga, men det är naturligt.

Men det handlar inte om det. Det är att vi som konsumenter gör val baserade på vad vi då tycker är bäst. Vi måste också vara bereda att betala priset ibland.Allt kan inte vara säkert.

För vi har ju val. Vi kan ju välja att dricka och ge barnen juice som har tillsatser, eller pressa massor av apelsiner själv. Du har ju ett val som konsument. Har du valt Capri sun för att de inte har tillsatser, så finns det en liten risk att om det blir ett litet hål på förpackningen så kan det bildas mögel. Något som också står på förpackningen.

Så vi vill inte som konsumenter heller se vår roll eller ta vårt ansvar. För det är någon annans fel, och det kan det förstås vara. Det kan vara praktikanten på ICA som av misstag tappat en förpackning på golvet så att det blev ett pyttehål, eller var det mormor som la den på något som skapade ett litet hål? Men vi behöver ta hand om våra produkter och titta på dem och se till att förvara dem bra.

Saker händer, och det är trist, men man kan inte alltid skylla på ett företag.

Förra veckan köpte jag en brownie på Coop. Till min stora förvåning var det metall i! Ångest, men turligt nog hann inte barnen äta och ingen av oss vuxna blev drabbade. Jag valde förstås inte en produkt med metall i, men den var bakad i ett bageri så något måste ja hänt. Obehagligt ja, och man måste anmäla för att det inte ska drabba någon annan. Men ibland händer saker. Jag valde ju att köpa från ett bageri, som troligtvis hade problem med en maskin som gick sönder. Kommer jag välja att köpa en brownie igen? Definitivt. Ibland händer dåliga saker även med mat.

Samma gäller ju halvfabrikat. Köper du en färdig lasange så finns det många tillsatser och E nummer i maten. Då gör jag valet att äta den. Utan att egentligen veta vad dessa tillsatser gör med min kropp. Så jag väljer att chansa.

Alternativet är att göra den själv, med allt runt omkring, krångel, byttor och tid.Men jag gör ett val. Easy way out.

Sedan förväntar jag mig förstås att om det står nötkött på min färdiga lasange så förväntar jag mig just det. Att använda annat kött är bedrägeri och oacceptabelt.

Egentligen finns det inte en poäng utan ibland är vi konsumenter stora kravställare utan att ta några risker. Vi vill ha det bästa och det ska alltid vara säkert. Men ibland blir det fel och det kanske vi får stå ut med, och kanske göra andra val. Vet ni, kanske man kan säga Shit happens?

Vad säger ni?

Hej hej
Jenny

20130228-210433.jpg

 Inlägg av kl 22:09

  En kommentar till “Omöjliga konsumenter och tillsatser.”

  1. Du har en poäng där, håller med! Väljer man ”naturlig” mat utan tillsatser, får man räkna med att det är mat som fortare blir dålig, man kan inte få allt. Vi moderna konsumenter lever ganska långt från naturen och har väl glömt hur mat uppför sig helt enkelt!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)