mar 252010
 

Idag för 7 år sedan födde jag mitt första barn. Med en viktökning på 40 kg från det jag blev gravid tills min söta dotter kom ut. Idag 7 år senare väger jag lika mycket som innan jag blev med barn. Så egentligen är cirkeln sluten! Det känns jätte skönt för jag tror att jag varje födelsedag sedan hon föddes har tänkt på att jag fortfarande har kvar kilon från min graviditet och sagt till mig själv, nästa år då ska de vara borta, då ska det vara annorlunda.

I år är det året jag får säga att jag är äntligen gjorde mig av med de där kilona jag pratat om så länge. Det är riktigt lyxigt och känns jätte bra att jag valt att göra något åt det. Dessutom har jag lyxen att ha två underbara barn. De bästa kilona i hela världen!

Däremot så har det varit en stressig dag idag. Jag ska vara ledig imorgon och förbereda discokalaset, så det var så mycket att hinna med idag. Så mycket att jag lyckades skaffa mig lite migrän. Men jag lyckades ignorera det och bara jobba på. Dumt, för det är ju en varning från kroppen att den inte är nöjd med tempot, men så är det med livet ibland.

Föresten jag måste ju prata lite om föreläsningen med Zarah Öberg igår kväll. Som jag nämnde var det bra och spännande, samtidigt som den gjorde mig rädd!

Själva föreläsningen handlade bland annat om candida och sockerbereoende, men Zara pratade även om en smakförstärkare som används i den flesta av våra halvfabrikat. Nämligen natriumglutamat, E621, även kallat glutamat. Du hittar den i allt från chips till korv och i kryddor. Det är även beroendeframkallande och Zara har jobbat med barn som varit beroende av vissa maträtter med detta innehåll. Barn som varit så desperata att de gråtit efter maten. Jag tycker det låter hemskt! Jag vet att jag inte jobbar med kost och jag är inte rätt person att berätta mer om detta, men för mig kändes det självklart att läsa mer om det. Gör en googlesökning på natriumglutmat, E621 och skapa din egen uppfattning. Jag kommer definitivt försöka läsa på innehållsförteckningen framöver och tänka efter innan jag köper halvfabrikat. Jag bara kände en ångest vad jag stoppar i mina barn. Alla dessa ämnen som man inte har koll på. Min son kallas ju inte hoppsan för intet. Säkert kan hans överaktiva skuttande avhjälpas med rätt kost.

Sedan pratade vi förstås om tarmar och om sockerberoende och Zara berättade att de som har svårt att säga nej till socker kanske inte alls har dålig karaktär utan man kan ha candida i tarmarna, det vill säga en jästsvamp. Svampen sitter på hinnan som sitter och skyddar tarmen och om man får svamp där så ropar de efter socker för att de ska må bra. Får de socker kan de också föröka sig och vill ha ännu mer socker.

Jag ber om ursäkt om jag missförstått och återberättat fel, men det kan ju förklara varför vissa har svårt att säga nej och samma här läs mer om det själva.

Min fråga till Zara var om hon trodde att jag som har haft IBS (Irritabel tjocktarm (Colon irritabele) i 7 år kan bli bättre med hjälp av kosten. Hon svarade att man absolut kan hjälpa till. Jag blir ju till exempel ofta svullen och dålig av mjölk, men är inte laktosintolerant. Däremot kan jag vara känslig för något som heter Lektiner som är proteiner som binder 2 kolhydrater. Lektiner finns i mjölk, sparris, nötter, bönor, bananer m.m. De skapar ofta irritation i mage och tarm eftersom de har en retande effekt.

Då kände jag att det är ju logiskt! De saker som Zara nämnde är produkter jag haft problem med! Så om jag tänker på detta och provar så kanske jag kan bli bättre.

Under helfarten har jag inte haft några problem med min mage och är överlycklig att magen mår bra, så jag är lite desperat att hitta ett sätt att behålla the good feeling och inte hamna där jag var när jag började.

Så nu ska jag sluta skriva om saker jag inte vet något om, men tycker är intressanta.

Vill man läsa mer så kan man gå in på Zara Öbergs web www.kostkoll.se och läsa massor av intressanta saker om olika ämnen i maten.

Jag känner att jag börjar bli redo för den ”Goda Energin”!

Nu känner jag mig däremot lite dålig som suttit och prata om alla förändringar jag måste göra, men idag när lilla gumman fyllde år så blev det först våfflor med grädde och sylt till middagen och tårta både till frukost och middag. Så just nu känner jag mig inte som en förebild.

Men som ni vet så är man ganska inrutad i sitt liv, man gör som man alltid gör, handlar samma saker, tycker samma saker. Den Mentala Träningen har börjat få mig på andra tankar. Jag märker det, så jag antar att förändringar i kosten också måste komma gradvis och med massor av hjälp från xtravaganza och att man har ett nyfiket sinne för nya tankar.

Så, jag ber nu om kraft och mod för imorgon blir det kalasdag. Imorgon bitti ska jag baka 40 cupcakes, sedan ska jag ha utvecklingssamtal på skolan. Därefter blir det ballongblåsning och förbereda inför kalaset med bål och chips och krov, lekar och hitta discokänslan.

Nu ska jag börja göra limbopåsarna som vi ska ha istället för fiskdamm. Ni vet när man är 7 år är det mycket som förändras. Alltså inga mer fiskdammar, snyft! Kanske min stackars son kommer vilja ha det tills han är 18 år!?

God kväll på er!
Jenny

 Inlägg av kl 20:22

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)