Nu är det verkligen inte så att jag tänkte utnämna mig till mästare för att skapa gudie lines för hur man håller sin vikt, utan jag tänkte bjuda på lite av de saker jag gör och som fungerar för mig. Själv ligger jag stilla på min vikt på 71kg sedan 6 veckor och är super nöjd med det. Så det som fungerar för mig kanske inte alls fungerar för någon annan, men en del kanske man känner att man inte provat själv.
En vardag ser ut så här:
Frukost
1 portion gröt, nyckelhålsmärkt, halv banan och minimjölk ca1 dl. Undantag frukost är helger och specialmornar.
Mellanmål 1
Keso ca 1,5 vanliga stora skedar, den andra delen av bananen och kanske 7 nötter.
(OBS! På bilden ser ni inte en banan utan jag hittade bara en mellisbild med blåbär. Ville bara berätta så att ni inte blev oroliga att jag inte vet hur en banan ser ut…)
Lunch
Oftast blir det utelunch på stan eller så köper jag ingredienser på Hemköp.
Det blir mycket grillad kyckling, räckor, parmaskinka, avokado, bönor och sallad. Alltså inte så mycket kolhydrater. Om det dyker upp några så är de fullkorn som kommer med hemifrån. Så man behöver inte alltid vara superduktig i köket och laga avancerad mat. Inte heller behöver man gå ut och köpa jätte fet och dyr mat heller. Försök att titta i hyllorna i matvaruaffären och man hittar massor av spännande mat som är snabbmat. Ett annat supertips är Gulaschsoppan på burk från Felix. Den räcker i två dagar och man kan blanda ut den med vatten för att inte få den så tjock. Till det ett par knäckebröd. Gott, varmt och billigt! Dessutom så blir en halvburk bara runt 230 kalorier! Som bonus så håller man sig mätt väldigt länge på den. Hurra, flera önskningar i ett!
Jag är medveten om att denna lunch kanske blev lite mycket protein och fett, men bra fett. Så blir det ibland.
Mellis 2
Dagens viktigaste mål! Äter ni erat mellis? Innan jag började med detta obligatoriska mål så hade jag problem med mitt blodsocker och jag kunde bokstavligen somna sittandes på eftermiddagen. En regel jag har är att jag aldrig äter jag frukt efter lunch! Mest för att mitt blodsocker skjuter i höjden och jag blir mer godissugen om jag äter frukt. Många tänker inte på detta utan tar gärna en frukt på eftermiddagen. Prova att låta bli och ät ett annat typ av mellanmål och se om det gör någon skillnad. Om ni har förslag på goda mellis så får ni jätte gärna skriva dem för ibland vill man ju byta…
Eftermiddags mellis är i regel alltid 1/2-1 bar med en kopp kaffe med minimjölk.
Om jag fuskar med mellis så kommer sötdjävulen ta över. Ni vet han som säger åt er att köpa konstiga saker i affären och han vill man undvika så mycket det går.
Middag
Detta mål blir vad det blir. Det är mina barn och make bestämt då jag är sist hem. Däremot äter jag alltid små portioner och utökar tallriken med grönsaker. Så det blir en del traditionella rätter med pasta odl, men små portioner är nyckeln för mig!
Något som jag brukar tänka på är att mina ögon äter mer än vad magen gör. Så om du äter en liten portion först och sedan väntar lite. För min del brukar inte mättnadskänslan komma först efter ca 15 minuter så om man bara äter och äter finns det en risk att man stoppar i sig för mycket och sedan blir man super mätt för att ögonen åt för mycket.
Andra små enkla riktlinjer jag följer är:
Handla aldrig hungrig. Då träffar ni sötdjävulen oftare.
Om du är godissugen ät nötter! Jag har själv blivit nötberoende och väljer det hellre än godis idag. Sedan kan man ju lite klyschigt säga att det är naturens godis…
Det finns två saker ni aldrig kommer att hitta i min kost:
Friterad mat
Läsk
Friterad mat är verkligen inte gott. När jag ätit det mår jag illa dessutom har jag inte en galla längre efter alla mina år av våldsam misshandel av min kropp så utan fett mår jag på alla sätt bättre.
Läsk är nej. Ibland kan lite cider slinka ned om det är så att man är på middag och jag kör bil. Cola dricker jag inte och vågar faktiskt inte. Innan xtravaganza så drack jag i snitt 2 burkar Cola om dagen. Annars så fick jag sjuk huvudvärk och blev deppig. Beroende? Javisst! Det roliga är att om någon öppnade en burk med Cola. Ni vet en burk pyser på ett visst sätt. Då kunde mitt snålvatten börja rinna! Precis som Pavlos (stavade jag det rätt? Hoppas ni vet vilka hundar jag menar annars verkar denna kommentar mycket märklig…) hundar om ni kommer ihåg det från skolan… Jag kan fortfarande känna snålvattnet nu när någon öppnar en burk, men jag behöver inte dricka.
Så detta är en stor vinst för mig. Så den 3 Jan 2010 har det gått 1 år sedan mitt senaste glas. Det är jag riktigt stolt över!
Planera!
Det här är viktigt. Om du kommer någonstans och de till exempel bjuder på fika och du ser att det finns både bullar och tårta. Då ska du redan då bestämma. 1. Ska jag ta något överhuvudtaget? 2. Om jag tar något så ska jag bestämma vad och hur mycket så att det inte går ur mina händer? 3. OM jag väljer att ta något ska jag inte må dåligt för att jag tagit något. Då är det bättre att jag kör på 1:an och inte tar något. Så om du bestämt dig innan för att ta en liten bit tårta. Då är det det som gäller. Då ska man inte bara prova en liten bulle, eller ta en liten bit till. BESTÄM DIG INNAN!
Jag njuter av mat och jag äter godis på lördagar, beasåsen åker fram till lördags köttet och vem kan säga nej till ett glas italienskt vin? Inte är det jag i alla fall. Livet handlar om att njuta, både av mat och dryck men mat ska inte ha en annan funktion.
För min del är stress utlösande för att äta okontrollerat, alltså för att hålla mig smal behöver jag fokusera på att inte stressa upp mig och hamna i dessa banor igen. Det hjälper den Mentala träningen mig med och faktiskt att träna!
Skilj på fest och vardag!
Jag kunde tidigare unna mig saker mitt i veckan. Lite godis, en delicatoboll eller något annat för att belöna mig själv. Det gör jag inte idag. Låt vardagarna vara heliga och ge inte utrymme att äta massor av onyttigheter. Spara till helgen och njut av något extra då. Lite ost eller ett glas med vin. Jag kan lova att man njuter av det mer när man inte kan få det hela tiden!
Sedan är det egentligen så enkelt att det är knasigt, ät inte mer kalorier än det du gör av med! Så ut och rör på dig och njut av livet!
Det var dagens tips!
Kram på er och njut av livet!
Jenny
Pavlovs hundar, ett missat V men det är nog bara tryckfelsnisse som varit framme 😉
En avocado kan funka som mellanmål faktiskt, det är så gott med mogen avocado.
Annars gillar jag kesomellisar. Det är gott att krydda keson med t ex salladskrydda, grillkrydda el. liknande. Lite morot till kanske och en skinkskiva.
El. smaksätta keson med vaniljpulver och så några halvtinade hallon/blåbär till.
Om man är förutseende så är kesoplättar också bra till mellis. De går att äta med bär till el. t ex mer som en macka med ngt pålägg och går att smaksätta på många sätt.
Jag (som har tillgång till att kunna laga lite mat på jobbet också) har alltid ett 6-pack ägg i kylskåpet. Jag kan ju ibland behöva rycka in med kort varsel så jag inte hinner ordna så mycket med matlåda/mellis innan. Men med mina ägg går det alltid att slänga ihop en omelett (ägg+vatten) och så har jag en tub mjukost för smaksättning. Eller bara koka ägg för den delen, vill ändå bara ha äggen med aningen salt. Sen brukar jag också alltid ha små burkar med tonfisk i vatten (finns att köpa i 3-pack). De passar också jättebra i en omelett eller i en röra med keso (keso har jag oftast hemma så jag kan slita med mig ur kylskåpet).
Det jag kan undra över är den stora mängden kolhydrater du äter. Vore intressant att höra hur du tänker kring det. Vill man inte vara i ketos och bränna fett i stället för muskelmassa? Man kan ju enkelt vara i ketos (20-30 gr kh/dag) och ändå få i sig önskvärt antal kalorier, vad det nu kan vara, 1500-1800 kanske.
Hej Evelina! Om jag ska vara ärlig så tänker jag mest på att hitta rätter och produkter som jag mår bra av och tycker om. Mitt mål är att göra bra val naturligt, utan att tänka. Just nu vill jag inte heller gå ned mer.
Anledningen att det blivit denna typ av kost är att i min tidigare kost så hade jag ofta ont i magen, tarmarna och mådde konstant illa och var svullen i magen nästan jämt. Nu är dessa symtom nästan borta och jag mår bra.
Så man blir lite rädd för att ändra på ett vinnande koncept. Om du har några idéer så blir jag jätte glad om du vill dela med dig. MVH Jenny
Många bra tips Ingrid! Håller med. Har man ägg klarar man sug alltid! Kan inte du ge mig receptet på kesoplättarna? Det vore snällt för det låter så goda! Kram
Känns skönt och tryggt att läsa detta inlägg…tack för att du delar med dig! Såg en kommentar om att du äter för mkt kolhydrater….själv kändes det som att det nästa inte va några kolhydrater alls…men men! Njut och njut av livet
förresten…vad är det för gröt du äter? jag har aldrig ätit gröt förutom risgrynsgröt varje julafton men har tänkt börja med det eftersom det verkar vara så nyttigt och mättande och passar in i xtravaganzalivet. är det havregrynsgröt? jag vet att det är nån gröt som fröken på fritids tvingade i mig som jag spydde av och som jag inte skulle kunna förmå att stoppa i munnen igen…hoppas det inte är den du äter 😉
Tack för att du delar med dig! Började du äta såhär när du nått målvikten, eller åt du så redan från början när du slutade med halvfarten? Själv ska jag snart börja äta men kommer ha drygt 10 kg kvar till målvikten (har gått ner 18 kg på helfart i 9 veckor nu..) så jag måste hitta ett sätt att äta och ändå gå ner i vikt 🙂
Hej Therese! Jag åt så här direkt när jag slutade helfarten. Då hade jag gått ned 25 kg. Sedan fortsatte jag att gå ned genom att äta, alltså jag gick inte på halvfart alls. Jag har i alla fall gått ned ytterligare 5 kg sedan dess. Men som sagt det har ju tagit längre tid.
Så kämpa på med dina sista 10 kg! Innan du vet ordet av så är de borta!
Mvh Jenny
Recept på kesoplättar
1 liten burk keso
2 ägg
3 msk dinkelmjöl, alt ca 0,5-1msk fiberhusk
en nypa salt
ev. 1 tsk bakpulver
Låt keson rinna av ordentligt. Mosa till keson och blanda i äggen och mjölet och ev. bakpulvret. Låt gärna stå för att svälla lite, speciellt om man valt husk istället för mjöl.
Stek i lite smör i stekpanna el. plättjärn på mellanhög värme, de tar lite tid och kan vara lite trixiga att vända.
Går att smaksätta med det mesta, eller kör naturell.
Bra tips att planera som du skriver, att bestämma sig för om man ska äta på kalas, om man ska ta något och i så fall hur mycket, och inte ha dåligt samvete för det. Det skall jag ta med mig nästa gång jag råkar ut för en frestelse… /Petra
Ja. planering är superviktig. Idag kom jag in på ett fikamöte med kokostoppar. Det var inte planerat, men så blev det och jag tog en. Kanske inte dagens bästa beslut, men om jag vetat om och förberett mig hade jag nog inte tagit någon. Det som däremot är lyx är att jag inte har dåligt samvete. Däremot så blir det lite extra träning imorgon. Så enkelt så ät inte mer än man gör av med… Jenny