aug 292012
 

Jag läste nedan artikel i Aftonbladet idag som var väldigt intressant så jag delar med mig av den lite längre ned.

När jag läser artikeln så känns ju råden inte så nya. De känns helt naturliga! En hälsosam balanserad kost! Det är väl det som vi som gått Xtravaganza jobbat med. Att hitta en balans och äta bra.

Vad tycker du? Hur lägger du upp din kost? Skippar eller äter du kolhydraterna? Följer du redan de ”nya” råden?

Artikeln i dagens Aftonblad
Nya kostråd fokuserar på matens kvalitet
07:14 Ja till fett – men rätt fett. Ja till kolhydrater – men rätt kolhydrater.
Snart kommer de nya nordiska kostråden.
– Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men mycket kvalitetsmedvetna, säger professor Mai-Lis Hellenius.

Nästa år inför Livsmedelsverket nya nordiska kostråd. På onsdag presenteras en sammanfattning av dem vid en presskonferens på Hjärt-Lungfonden.

Mai-Lis Hellenius är en av hundra nordiska forskare som på uppdrag av Nordiska ministerrådet gått igenom all ny forskning kring kost och utarbetat de nya råden.

Fokus på kvalitet
– I de nya kostråden sätter man större fokus på kvaliteten på fettet och kolhydraterna. Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men vara mycket kvalitetsmedvetna. Många får i sig för lite fleromättat fett och nyttiga kolhydrater. Det ska vi inte ta bort, säger Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet och överläkare på livsstilsmottagningen på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det vi ska undvika är mättade fetter och transfetter samt snabba skräpkolhydrater som socker.

Dra ner på mejerifetter – fast fett som smör – och animaliska fetter från nötkreatur som innehåller onyttiga mättade fetter och transfetter.

Välj i stället nyttigt fett som finns i vegetabiliska oljor – olivolja, rapsolja, solrosolja – samt mandel, avokado och fet fisk som strömming, lax och makrill. Ät nyttiga kolhydrater, som ärtor, bönor, linser, frukt, bär och grönsaker.

Bröd är okej

Du kan äta bröd – men det ska var fullkornsbröd med hela korn och rågbröd – samt müsli med mycket fibrer och låg sockerhalt.

Nyttiga kolhydrater innehåller B-vitamin, massor av vitaminer, antioxidanter och gelbildande fibrer.
Pasta, ris och potatis har ju blivit utskåpat av LCHF- och GI-anhängare. Kan vi äta det?

– Pasta har kommit i onödigt dålig dager – fullkornspasta och högproteinpasta är bra, problemet är att vi äter för stora portioner. Det finns plats för pasta, potatis och ris om man inte äter jättestora portioner. Och med lite olja och nötter så sjunker glykemiskt index för hela måltiden.

Artikel av Mary Mårtensson

 Inlägg av kl 07:44

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)